Zupa z pieczonej dyni hokkaido

Alternatywą dla powszechnie stosowanej dużej dyni z grubą pomarańczową skórką jest o wiele mniejsza dynia hokkaido. Jej atutem jest nie tylko wyrazistszy smak, czy jadalna skórka, ale także umiejętność zachowania pierwotnego kształtu mimo intensywnej obróbki termicznej. W wersji „na słono” lub „na ostro” można połączyć ją z aromatycznym czosnkiem, cebulą, ziołami (kolendrą, bazylią, tymiankiem) i przyprawami (solą, pieprzem, mieloną papryką). Natomiast w wariancie „na słodko” doskonale komponuje się z owocowymi akcentami (jabłkiem, gruszką, mandarynką, ananasem), korzenną nutą cynamonu oraz z gęstym miodem i syropem klonowym. Dynia hokkaido jest częstym składnikiem sycących zup. W tym celu można ją ugotować krojąc wcześniej w drobną kostkę albo usmażyć i zaserwować w postaci apetycznych , złociście zarumienionych plastrów.

ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO „NA SŁODKO”

Potrzebne składniki:

Pół kg dyni hokkaido

2 szklanki bulionu warzywnego

2 gruszki

4 mandarynki

6 łyżek miodu

Szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną dynię obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami i kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Mandarynkę obieramy, pozbawiamy pestek i rozdrabniamy tnąc w poprzek listków. Wszystkie składniki mieszamy, oblewamy miodem, posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika na 20 minut (160 st. C). Następnie przesypujemy do garnka z bulionem i gotujemy z dodatkiem cynamonu przez 10 minut. Podajemy z sucharkami chlebowymi.

ZUPA Z DYNI HOKKAIDO Z MIGDAŁAMI

Potrzebne składniki:

Pół kg dyni hokkaido

2 szklanki wywaru drobiowego

5 łyżek płatków migdałowych

Kilka kropel olejku migdałowego

1/3 szklanki jogurtu naturalnego

Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną dynię kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 15- 20 minutach wyciągamy, studzimy i usuwamy miąższ z pestkami. Dokładnie miksujemy, a uzyskany mus dyniowy przelewamy do garnka z wywarem. Przyprawiamy wedle smaku, dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego i gotujemy ok. 10 minut. Przed podaniem dekorujemy kleksami z jogurtu naturalnego i uprażonymi płatkami migdałowymi.

ZUPA Z PIECZONEJ DYNI Z GRZYBAMI

Potrzebne składniki:

1 kg dyni hokkaido

3 szklanki bulionu warzywnego

15 dag suszonych borowików

Grzanki z razowego chleba

3 łyżki masła

10 g świeżego imbiru

3 szczypty ziół prowansalskich

Sól i pieprz do smaku

Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną dynię przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Możemy wcześniej obrać ze skórki albo pokroić w całości. Imbir trzemy na tarce. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pestki dyni posypane startym imbirem, po czym wkładamy do piekarnika na 30- 40 minut (180 st. C). Namoczone wcześniej borowiki dwukrotnie płuczemy, odsączamy z nadmiaru płynu i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Pieczemy przez kilkanaście minut często mieszając. Dynię wyciągamy z piekarnika, zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy wedle smaku i gotujemy przez kilkanaście minut, a następnie miksujemy na gładki krem. Dodajemy usmażone borowiki i gotujemy pod przykryciem na słabym ogniu jeszcze przez 5- 7 minut. Pod koniec posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z grzankami razowego chleba.