Na słodko z mlekiem i zacierkami lub kluseczkami

Aksamitny krem dyniowy to dobry pomysł na pierwsze danie obiadowe albo sycący podwieczorek. Najczęściej serwowany w wersji „na słono” lub „na ostro” w formie klasycznych wieloskładnikowych zup warzywnych. Słodszą alternatywę, uwielbianą szczególnie przez dzieci, stanowią zupy z dyni na mleku z dodatkiem apetycznych kluseczek albo pożywnej zacierki.

KREM DYNIOWY NA MLEKU Z CYNAMONEM

Potrzebne składniki:

1 kg dyni

3 słodkie jabłka

10 dag suszonych daktyli

10 dag suszonych moreli

2 szklanki mleka

Cukier i cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną dynię przekrawamy na pół, usuwamy środek z pestkami, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i rozdrabniamy. Kawałki dyni mieszamy z jabłkami, wykładamy na naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po 15 minutach wyciągamy, studzimy i miksujemy na jednolity krem. Namoczone i odsączone daktyle i morele blendujemy, po czym łączymy z musem dyniowo- jabłkowym. Całość przekładamy do garnka z mlekiem, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy cukrem wedle smaku. Gotujemy przez ok. 10 minut.

DYNIOWA „NA SŁODKO” Z MLEKIEM SOJOWYM

Potrzebne składniki:

Pół kg dyni hokkaido

Szklanka chudego mleka

Pół szklanki mleka sojowego

3 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Obraną i pozbawioną pestek dynię miksujemy na gładki krem. W dużym garnku łączymy zwykłe mleko z mlekiem sojowym. Dodajemy cukier trzcinowy i miód, a na końcu mus dyniowy. Całość gotujemy przez kilkanaście minut często mieszając aby gęsta zupa nie przywarła do dna garnka. Podajemy z płatkami migdałowymi albo z zacierką.

Smacznym dodatkiem do zup na mleku są sycące kluseczki lub tradycyjna zacierka.

ZACIERKA DO ZUPY MLECZNEJ Z DYNIĄ

Potrzebne składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej

2 jajka

2 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę łączymy z solą. Stopniowo dodajemy jajka intensywnie ucierając palcem wskazującym. Dla uzyskania charakterystycznej konsystencji zacierki, utworzona masa nie może być zbyt gęsta. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę zimnej wody.

Inny sposób na zacierkę: Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na cienki placek i odstawiamy do przeschnięcia. Po kilkunastu minutach tniemy na kilkucentymetrowe pasy i trzemy na tarce o dużych oczkach, co chwilę posypując mąką aby poszczególne paseczki nie sklejały się ze sobą.

KLUSECZKI DO ZUPY DYNIOWEJ

Potrzebne składniki:

3 ziemniaki

1 jajko

Pół szklanki mąki pszennej

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 szczypty soli

Sposób przygotowania: Lekko obgotowane ziemniaki trzemy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy posypując stopniowo mąką pszenną. We wrzącej posolonej wodzie zanurzamy łyżeczkę z odrobiną ciasta na czubku. Gotujemy kilka minut do momentu aż wszystkie kluseczki wypłyną na powierzchnię wody.