Krem dyniowy z imbirem i mleczkiem kokosowym

Smacznymi i niezwykle sycącymi daniami są zupy w postaci gęstego kremu. Zazwyczaj ich podstawę stanowią warzywa pełne drogocennych witamin i składników mineralnych np. aromatyczne pomidory, fasolka szparagowa, apetyczna brukselka czy kiszone ogórki. Porą jesienną, na wielu stołach goszczą potrawy z dyni- najczęściej w postaci intensywnie pomarańczowych zup z dodatkiem chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego oraz świeżych ziół- kolendry, mięty, bazylii, natki pietruszki albo szczypiorku.

Dla smakoszy rozgrzewających, lekko pikantnych dań, kuszącą propozycję stanowi krem dyniowy z imbirem. Natomiast osoby preferujące łagodniejsze smaki mogą sięgnąć po zupę z dyni z tropikalną nutą mleczka kokosowego.

KREM DYNIOWY Z IMBIREM

Potrzebne składniki:

1 kg dyni

4 szklanki bulionu lub rosołu z kurczaka

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 marchew

100 ml śmietany 30 %

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

Pół korzenia pietruszki

Kawałek korzenia imbiru (ok. 30 g)

4 łyżki oliwy

2 liście laurowe

Sól i pieprz do smaku

Grzanki czosnkowe albo pestki dyni

Sposób przygotowania:

Dynie obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy miąższ z pestkami oraz skórkę i kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy, trzemy na tarce. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki dyni, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojony w cieniutkie paseczki imbir. Do ostudzonej dyni dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem i imbirem, startą marchewkę i pietruszkę oraz bulion lub rosół. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego. Po ok. 15 minutach wyciągamy listki, po czym miksujemy na gładką masę. Pod koniec dolewamy śmietanę i blendujemy ją z całością albo tworzymy apetyczne kleksy na wierzchu. Podajemy z grzankami czosnkowymi albo z prażonymi pestkami dyniowymi.

ZUPA Z DYNI NA MLECZKU KOKOSOWYM

Potrzebne składniki:

1 kg dyni

3 ziemniaki

2 małe czerwone cebule lub jedna duża

Duża puszka mleka kokosowego (400 ml)

2 łyżki oleju

2 łyżki masła

40 g świeżego imbiru

Groszek ptysiowy

Zioła do smaku: świeża bazylia, mięta

Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną cebulę kroimy w paski, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, po czym dodajemy obrane ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy przez kilka minut z dodatkiem szczypty soli. Studzimy i przekładamy do dużego garnka. Dynię obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Imbir rozdrabniamy na cienkie plasterki. Dynię z imbirem oraz ostudzoną mieszankę cebulowo- ziemniaczaną smażymy przez ok. 10- 15 minut cały czas mieszając. Dolewamy mleczko kokosowe i całość gotujemy przez pól godziny. Doprawiamy wedle Samku. Pod koniec miksujemy na gładką masę, dekorujemy świeżą miętą i bazylią. Podajemy z groszkiem ptysiowym.